„Kujawsko-pomorska Gęsina na św. Marcina” – 12. edycja akcji promocyjnej

W Polsce trudno sobie wyobrazić jesień, a szczególnie listopad, bez akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Promowanie najlepszej gęsiny z województwa kujawsko-pomorskiego trwa od 2009 roku. Powrót gęsiny na polskie stoły stał się faktem. Dzień świętego Marcina, który przypada 11 listopada, był dla hodowców gęsi symbolicznym początkiem sezonu na gęsinę („Na świętego Marcina najlepsza gęsina”).  Dzień ten stał się również Narodowym Świętem Niepodległości, którą Polska odzyskała właśnie 11 listopada 1918 r. Zachęta do tego, aby połączyć tradycje świętomarcińskie ze świętowaniem odzyskania niepodległości przez Polskę spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem Polaków. Tak jak Amerykanie świętują Dzień Dziękczynienia spożywając indyka, tak Polacy pokochali świętowanie odzyskania niepodległości, zapraszając swoich bliskich na uroczystą kolację z cudowną, aromatyczną, gęsiną.

Gęś Biała Kołudzka

Gęś Biała Kołudzka jest najpopularniejszą rasą gęsi, hodowanej w Polsce. Stanowi około 90% populacji hodowanych w Polsce gęsi. Rasa ta powstała w wyniku prac badawczych i genetycznych w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej, w województwie kujawsko-pomorskim. Mimo ogólnych tendencji uprzemysłowienia hodowli drobiu, gęś pozostaje na tym tle ptakiem wyjątkowym, który kocha wolność i przestrzeń, a także naturalny sposób odżywiania. Gęś Biała Kołudzka jest nazywana również gęsią owsianą, gdyż przez ostatnie trzy tygodnie chowu karmiona jest dodatkowo owsem, co podnosi walory smakowe mięsa, czyniąc polską gęś arystokratką wśród drobiu.

Właściwości smakowe i zdrowotne gęsiny

Gęsina ma nieporównywalne z innymi rodzajami drobiu walory smakowe. Mięso gęsie jest ciemne, aromatyczne, delikatne, łączy walory smakowe drobiu i dziczyzny. Włączając mięso do diety, warto wybierać gęsinę, gdyż ma ona pożądany dla człowieka skład kwasów tłuszczowych.   Jest w niej dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 procent ogólnej zawartości tłuszczów w mięsie gęsim. Zawiera również około 23 procent białka, w skład którego wchodzą aminokwasy, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Gęsina jest również źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gęsi tłuszcz od wieków uznawany jest  za jeden z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Co ważne – nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Wydarzenia tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska Gęsina na św. Marcina”

Tegoroczna akcja promocyjna odbywa się w czasie oraz rygorze ograniczeń i regulacji związanych z pandemią koronawirusa. Mamy świadomość, że musimy dostosować nasz program do dynamicznie zmieniającej się sytuacji, dlatego też podejmujemy działania, które z jednej strony pozwalają kontynuować akcję, z drugiej – są bezpieczne i możliwe do przeprowadzenia. Dotąd szczytem naszej akcji był Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, organizowany tradycyjnie w Przysieku pod Toruniem. W tym roku wydarzenie to będzie znacznie skromniejsze, a możliwość zakupu gęsich tuszek oraz wyrobów z gęsiny oferuje Wirtualny Ryneczek. Smaki z Pomorza i Kujaw. Ten wirtualny sklep z jednej strony pomaga małym producentom i hodowcom oferować swoje produkty, z drugiej zapewnia smakoszom gęsiny możliwość zakupu produktów bez wychodzenia z domu, czy gromadzenia się na tradycyjnym jarmarku. Szczegóły naszej akcji można śledzić na oficjalnej stronie: www.czasnagesine.pl.

 Czas na gęsinę – w wielu restauracjach w Polsce

Nasze działania obejmują całą Polskę. Akcja promowania powrotu gęsiny na polskie stoły zachęca restauracje w całej Polsce, aby sezonowo włączały potrawy z gęsiny do swojego menu. Dziś ambicją każdej dobrej restauracji jest umieszczenie w jesienno-zimowym menu potraw z gęsiny. W listopadzie i grudniu w olbrzymiej ilości restauracji króluje gęsina. Znakiem rozpoznawczym restauracji, które uczestniczą w akcji „Czas na gęsinę”, jest nasze logo promujące gęsinę na drzwiach wejściowych do lokalu. Tak można rozpoznać miejsca, w których serwuje się sezonowo gęsinę. Na oficjalnej stronie akcji www.czasnagesine.pl znajduje się pełna lista restauracji, które uczestniczą w naszej promocji. Zapraszamy na pyszne potrawy z gęsiny do restauracji w całej Polsce, a szczególnie na Kujawach i Pomorzu.